Vad gäller motion och träning av våra älskade vänner har många olika åsikter och taktiker. Allt för att våra små ska må bra. Vissa vill ge kaninerna all tid i hage och menar att det ger dem nog med träning, andra tycker att selpromenader och hoppträningar regelbundet fungerar bäst för dem.
Oavsett vad man gör är det det viktiga. Att det fungerar för dig och de individerna du har hemma.
Först och främst ger alla olika slags träningar olika resultat på olika kaniner, för som vi vet är alla sina egna och fungerar på olika vis. Men jag tänker ändå att vi kan gå igenom lite olika träningar/aktiveringar och deras önskade effekter.
Hagvistelse:
Genom att låta kaninerna få gå i hage som en rutin låter du kaninerna få vara just kaniner. Gräva, hoppa, springa och allt annat bus blir träning i sig. Såklart byggs muskler upp av alla naturliga beteenden, samtidigt som kaninen gör av med energi utan inblandning av föraren. Man kan på så sätt vara effektiv och låta kaninerna träna sig själva medans man gör något annat under tiden.
Selpromenader:
Vissa menar att man inte tjänar någonting på att vara ute och springa med kaninen i sele. Men även promenader ger muskler. I denna kategorin räknar jag även in aktiviteter så som backträning, intervaller, lugna promenader och styrövningar. Denna slags träning går att variera mycket samt att kaninerna lär sig att sele inte alltid behöver betyda hoppning. Kaninerna blir tryggare i sele och ekipaget får en chans att hitta varandra även utanför banan. Detta blir även miljöträning då man kan gå på många olika underlag och ingen av träningarna blir varandra lika. Att däremot träna för hårt för ofta, sliter mycket och skadar mer än hjälper.
Hoppträning/Hoppövningar:
Vanliga hoppträningar är väldigt individuellt om det behövs eller inte. Är du en sån som tävlar varje helg brukar man inte få ut särkilt mycket utav hoppträningar. Tävlar du däremot någon gång i månaden, kan hoppträningar hjälpa till för att skapa en rutin på banan. Hoppövningar brukar ge mycket positiv utveckling, om man hittar bra sådana och utför dem på rätt sätt. Vilken hoppövning man ska välja beror såklart på vad man väljer att jobba med.
Allt det jag tagit upp hittills klassas som fysisk träning, alltså träning för kroppen. Men såklart är även mental träning, eller aktivering viktigt.
Genom att spendera tid med kaninen lär man känna varandra och hur dem fungerar. Tricksträning, miljöträning, aktiverings-leksaker, att få leta efter sin pellets eller att bara låta kaninen använda sin hjärna är vägen till även en mental-hälsa. Vilket är minst lika viktigt som den fysiska hälsan. Genom att träna psykiskt kan kaninen få en chans att utveckla sig som individ, i många fall visar kaniner som fått mycket psykisk stimulering en mycket trygg och självsäker sida även i stressade eller jobbiga situationer.
Så, med det sagt: Hur väljer jag att träna mina kaniner?
Som med i princip allt annat har jag en grund tanke, en slags "mall" hade man kunnat kalla den för. Den ser i stora drag ut på följande vis:
Total vila 1/7
Hage 2/7
Mental träning: 1/7
Fysisk träning: 3/7
Första siffran motsvarar antal dagar på en vecka
Denna mall anpassas sedan till individer och olika veckor, bara för att kaninerna fått vara i hage under dagen, betyder det inte att jag även kan lägga in lite mental träning på kvällen. Eller kanske att en kanin får vara lös efter hoppträningen.
När jag individ-anpassar mallen, använder jag mig av tecken som kaninerna visar. En kanin med mycket hög energinivå kan behöva fler fysiska träningar, medans en kanin som tappar mycket energi kanske behöver mer hagvistelse för att själv få välja intensiteten på "passet".
Oavsett hur du väljer att göra, utgå alltid ifrån att alla alltid gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar. Bara för att du har en åsikt betyder inte det att alla måste ha samma åsikt. Allt är inte svart eller vitt :)
/ Puss ♡
Comments